Näsijärven rannalle nousi talo, jonne haluttiin vau-efektiä

Aava vaakaviilu tammi lakattu Wing harjattu messinki Dekton Aura 1.jpg
Neljän metrin huonekorkeus ja lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat takaavat hulppeat maisemat Näsijärvelle.

Järvenrantatontti kaupungissa on monen haave. Arkkitehti kertoo, miten Tampereelle suunniteltiin suomalainen unelmakoti.

Vau-efekti. Se oli jotain, mitä lähdettiin hakemaan Tampereen Näsijärven rannalle vuonna 2021 valmistuneeseen omakotitaloon.

Kaksikerroksisen rinnetalon alemmassa kerroksessa sijaitsevat kodinhoitotilat, varastot, työhuone, vierashuone sekä harrastetila ja arkiolohuone.

Ylemmästä kerroksesta löytyvät makuuhuoneet, olohuone, keittiö ja ruokailutila sekä talon pääsisäänkäyntikerros. Neliöitä talossa on noin 380.

Aava vaakaviilu tammi lakattu Wing harjattu messinki Dekton Aura 2.jpg
Keittiössä pitäydyttiin neutraaleissa sävyissä. Ovet ovat tammista ja lakattua Aava-mallia.

Talon suunnitelleelle arkkitehdille Maija Tolmuselle projekti oli mieluisa. Kukapa suomalainen ei haaveilisi järvenrantatontista?

– Asukkaat saavat esteettömän näkymän, koska naapuria ei ole rannan puolella. Kun tontti on vielä kaupungissa, on se kuin lottovoitto.

Isoista ikkunoista avautuu upea rantamaisema

Aikaa suunnittelu- ja rakennustyöhön meni pari vuotta. Tolmunen piirsi ensimmäiset luonnokset kesäkuussa 2019, ja keväällä 2021 asukkaat muuttivat taloon. Kaikki alkoi ideakuvien selailusta asiakkaan kanssa.

– Kohteen suunnittelussa minua inspiroi ensimmäisenä ranta ja rinne. Asiakkaan toiveena oli hyödyntää maisemaa isosti oleskelutiloista, vanhempien makuuhuoneesta sekä ulko-oleskelutiloista katsottuna.

Aava vaakaviilu tammi lakattu Wing harjattu messinki Dekton Aura 3.jpg
Boran tasotuuletin vapauttaa tilaa saarekkeen päältä ja pitää näkymän avarana. Pesualtaita keittiössä on kaksi.

Lopputuloksesta toivottiin näyttävää – onhan rakennuksen pääkerros neljä metriä korkea. Ikkunat ulottuvat lattiasta kattoon.

– Oli innostavaa, että myös asiakkaan arkkitehtoniset tavoitteet olivat korkealla. Se ruokki luovuutta, sanoo Tolmunen.

Yksi tontin herkullisimmista ominaisuuksista on erillinen rantasauna, jonne haluttiin puukiuas ja hieman erilaista tunnelmaa kuin päärakennuksen sähkösaunaan. Saunarakennuksen minikeittiö on kätevä illanistujaisissa.

Materiaalien valinta on tärkeä vaihe

Taloa suunniteltaessa asiakasta miellytti ajatus tammesta kalusteissa ja puurimasta katossa. Sen vastapainoksi haluttiin valkoiset kivilattiat ja -tasot Esan Levykalusteelta.

Keittiön katseenvangitsija on massiivinen, 60 millimetrin paksuinen Dekton-taso. Se on kestävin kivitaso kuumuutta, hankautumista ja värjääntymistä vastaan.

Aava vaakaviilu tammi lakattu Wing harjattu messinki Dekton Aura 4.jpg
Marmorikuvioinen Dekton Aura -taso on keraaminen, keinotekoisesti valmistettu kivitaso.

– Tarkoituksena oli saada vähäeleinen keittiö, joka ei rönsyile materiaaleilla ja muodoilla olohuoneen ja ruokailutilan taustalla. Puu on hyvä luonnonmateriaali, jonka muotokieli kestää aikaa, sanoo Tolmunen.

Säilytystä varten keittiöön valittiin tilava Spinfront-aamiaiskaappi, jonne mahtuvat kaikki pienkoneet aina mikroaaltouunista lähtien.

Aava vaakaviilu tammi lakattu Wing harjattu messinki Dekton Aura 5.jpg
Spinfront-aamiaiskaapin pariovet kääntyvät avattaessa piiloon komeron reunoilla oleviin kapeisiin koloihin.

Keittotasoon integroitiin alaspäin imevä liesituuletin, joka kasvattaa koko ajan suosiotaan sekä sisustuksellisista että toiminnallisista syistä.

– Materiaalien kestävyys on keittiössä tärkeää. Tasoissa arvostetaan helppokäyttöisyyttä esimerkiksi lämmönsietoon ja putsattavuuteen liittyen.

Pesutiloihin puolestaan haluttiin hieman särmää ja tummempaa sävyä laatoituksiin, jopa hieman hotellimaista tunnelmaa.

Arkea helpottavat ratkaisut

Aava vaakaviilu tammi lakattu Wing harjattu messinki Dekton Aura 6.jpg
Esan Levykaluste rakensi eteiseen täyskorkeat vaatekomerot.

Tyylikkään ulkomuodon lisäksi kotiin kaivataan tietysti arjen sujuvuutta. Tolmusen mukaan huoneiden sijoittelu ja looginen kulku niiden välillä on oleellisen tärkeää.

Talossa suunniteltiin esimerkiksi arkikäynti kellarista kuraeteisen ja koiranpesupisteen kautta alakertaan, jossa on varastotilat ja vaatehuolto.

Vanhempien makuuhuoneen yhteyteen rakennettiin aamu- ja iltarutiineja helpottavat pesutilat ja vaatesäilytys. Yläkerrasta kulkee pyykkikuilu alakerran kodinhoitotilaan, minkä ansiosta makuuhuoneissa ei tarvitse säilyttää likapyykkiä.

Aava vaakaviilu tammi lakattu Wing harjattu messinki Dekton Aura 7.jpg
Näyttävän pukeutumistilan vaatesäilytys jää tammisten ja lakattujen Aalto-ovien taakse.

Esan Levykalusteen joustavat räätälöintimahdollisuudet tulivat rakennuksessa tarpeeseen. Huonekorkeuden takia eteisessä komeroita asetettiin kahdet päällekkäin siten, että ne ulottuvat lattiasta kattoon.

– Yhdessä makuuhuoneista huonekorkeutta puolestaan hyödynnettiin makuuparvena. Siitä tuli hauska lastenhuone, kertoo Tolmunen.

Aava vaakaviilu tammi lakattu Wing harjattu messinki Dekton Aura 8.jpg
Hotellimaista tunnelmaa huokuvaan kylpyhuoneeseen tehtiin taso Hi Macs -kivikomposiitista.

Joustavat vaihtoehdot Esan Levykalusteelta

Esan Levykalusteen kanssa Tolmunen on tehnyt yhteistyötä jo toistakymmentä vuotta. Yhteiset projektit ovat sujuneet aina helposti ja mutkattomasti.

– Esan Levykaluste vastaa hyvin arkkitehdin toiveisiin. Suuri vahvuus on ehdottomasti se, että he pystyvät hyödyntämään omassa tuotannossaan myös puusepäntaitoja.

Arkkitehti käy suunnitelmat yksityiskohtaisesti läpi keittiösuunnittelijan kanssa. Yleensä tämä näkee heti, mitkä ovat toiminnalliset ja visuaaliset tavoitteet.

– Yhteistyöllä saamme tuotteista parhaan hyödyn asiakkaalle räätälöitynä.

Tutustu Esan Levykalusteen mallistoon ja varaa maksuton suunnitteluaika!

ESAN LEVYKALUSTE

  • 40 vuotta toiminut kotimainen perheyritys
  • Keittiöt ja muut kodin kiintokalusteet puusepäntyönä
  • Korkea laatu ja joustavat ratkaisut
  • Mittatilaustyöt asiakkaan toiveiden mukaan
  • Myymälät Tampereella ja Niinisalossa
  • Elokuussa 2022 avattu showroom Helsingissä

Lue lisää Esan Levykalusteesta!

Aava vaakaviilu tammi lakattu Wing harjattu messinki Dekton Aura 9.jpg
Saunarakennuksen minikeittiön Cashmere -ovissa on sormenjälkivapaa mattapinta, joka kestää hyvin kosteutta.

hanna

Hanna H.

Vastaa Esan Levykalusteella muun muassa markkinoinnista ja mallistojen ylläpidosta. Innostuu uusista materiaaleista ja kuoseista ja kirjoittelee vapaa-ajallaan Arjen Karusellissa -nimiseen sisustuspainoitteiseen blogiinsa.

Blogin etusivulle

Yhteistyössä

VOIMMEKO AUTTAA?X

Jätä puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle pikimmiten.

Odota hetki...
VOIMMEKO AUTTAA?