Esan Levykalusteen tarina – sikalasta arkkitehtien suosikiksi

Moni asia on muuttunut Esan Levykalusteen toiminnassa, mutta alusta asti punaisena lankana ovat olleet mittatilauskalusteet sekä korkea laatu. Esa Husarin 1980-luvun suunnitelmista huolimatta yrityksen koko on moninkertaistunut. Silti perheyrityksen kokoluokka on sellainen, että alkuvuosien tapaan ”asiat on helppo järjestellä siten, että kaikki kulkee ajallaan”.

1980-luku

1982

Esa Husari perusti kalustefirman vanhaan sikalaan, Niinisalon kylään Kankaanpäässä. Avajaisia juhlittiin 23.10.1982 tehtaalla, jonka pienessä näyttelytilassa oli yksi mallikeittiö. Esa myi ja suunnitteli, palkattu puuseppä kokosi kaapit. Keittiökalusteiden lisäksi valmistettiin mm. erilaisia kaapistoja, työtasoja, hoitopöytiä, stereokalusteita.

1983

Yritys kasvoi vauhdilla, jo vuoden kuluttua Esan lisäksi työllistyi kolme puuseppää.

1984

Lukollinen Esa-asekaappi markkinoille.

1987

Esan Levykaluste Ky laajensi toimitilojaan ja rakensi avaran n. 80 neliömetrin näyttelytilan. Esan lisäksi jo kuusi työntekijää ja tuotantotiloja 360 neliötä. Aidot puulajit ja kivitasot olivat keittiöissä suosittuja. Esan Levykaluste sai AEG-kodinkoneiden edustuksen.

1990-luku

1991

Esan Levykaluste aloitti lasisten väliseinäelementtien valmistuksen alihankintana Muotolevy Oy:lle.

1994

Lama-aika. Muotolevy Oy teki konkurssin ja Esan Levykalusteelle jäi 270 000 markan luottotappio. Markan devalvaation myötä valuuttalainan arvo kasvoi järjettömän suureksi ja vaaransi myös Esan Levykalusteen toiminnan. Yritys sai Nunnauunien edustuksen.

1996

Pahin lama-aika selätettiin. Tyytyväinen asiakas oli paras markkinointikanava: markkina-alue oli laajentunut koko Etelä-Suomeen ja vain 10 % tuotannosta jäi Kankaanpään seudulle. Yhtiömuoto vaihtui osakeyhtiöksi.

1999

Esan Levykaluste Oy valittiin Kankaanpään vuoden yritykseksi. Esan lisäksi 11 työntekijää, 1000 neliömetriä lämmintä tuotantotilaa ja 100 neliömetrin näyttelytilat. AAA-luottokelpoisuusluokka.

 

2000-luku

2003

Jaakko Husari aloitti täysipäiväisenä keittiömyyjänä perheyrityksessä. Osa-aikaisesti hän oli mukana jo opiskellessaan tuotantotaloutta Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Esan Levykaluste otti käyttöön tietokonepohjaisen kalusteiden suunnitteluohjelman.

2006

Asuntomessut Espoon Kauklahdessa, Esan Levykaluste toteutti keittiökalusteet omakotikohteeseen.

2007

25-vuotias Esan Levykaluste palkittiin Vuoden 2007 Puusepäntaito -tunnustuksella. Sukupolven vaihdosta valmistelevassa yrityksessä Esan lisäksi 13 työntekijää. Hämeenlinnan Asuntomessuille toteutettiin omakotitaloon mittatilaustyönä keittiö ja kaikki kodin kiintokalusteet, joissa yhdistyi puleerattua pähkinää ja korkeakiiltoista valkoista. Korkeakiiltoisten ovien pintakäsittelyt olivat oman maalaamon tuotantoa.     

2007–2008

Rohkeasti toimintaansa kehittänyt yritys teki noin 1 000 000 euron investoinnit tuotannon modernisointiin sekä uusiin yli 1600 neliön tuotanto- ja myymälätiloihin. Esan Levykaluste otti ensimmäisenä Suomessa käyttöön nestaukseen perustuvan kalustekomponenttien valmistuksen, jossa uusi CNC-ohjattu työstökeskus hoiti samalla sekä levyn paloittelun osiin että poraukset. Edelläkävijöitä oltiin myös uuden myynnin suunnitteluohjelmiston kehittäjinä, sillä mitoitusohjelmasta tieto kulki suoraan kalusteiden työstökeskukselle.

2010-luku

2012

Mikko Husari aloitti perheyrityksen palveluksessa ja kehitti Esan Levykalusteelle oman intranetin myynnin ja tuotannonohjauksen työkaluksi. Asuntomessut Tampereen Vuoreksessa, Esan Levykaluste toteutti keittiön ja kaikki kiintokalusteet paljon huomiota saaneeseen Mutteri-taloon.

2013

Jaakko Husari toimitusjohtajaksi, Esa Husari edelleen mukana päivittäisessä työssä. Yritysilme uudistettiin ja ensimmäinen Tuokio-asiakaslehti näki päivänvalon. Lokakuussa avattiin n. 300 neliön keittiömyymälä Tampereen Lielahteen.

2015

Kysynnän ja volyymien kasvun myötä tuotantoa tehostetaan uudelleen järjestelyillä ja hankkimalla uusi listoituskone nopeuttamaan osien valmistusta. Vantaan Kivistössä pidettiin Asuntomessut, jonne Esan Levykaluste toteutti paritalon keittiö-, kodinhoito- ja wc-kalusteet.

2017

Yli 120 000 kalustetta toteuttanut Esan Levykaluste täytti 35 vuotta. Aikaansa seuraavassa ja laatuun panostavassa yrityksessä työntekijöitä 15.

2018

Halu olla alan suunnannäyttäjä Suomessa näkyi isoina investointeina Niinisalon tehtaaseen. Uudenlaisen tuotantotavan rakentamiseksi uusittiin päätyöstökoneet ja hankittiin järeämpi nestauslinja sekä listoituskone. Myös tuotannonohjaukseen linkitetty myynnin ohjelmisto päivitettiin ja henkilökuntaa palkattiin lisää. Tampereen seudulla jalansijaa ja tunnettuutta saanut Esan Levykaluste muutti kesällä uusiin avarampiin myymälätiloihin Lielahdessa.


 

Yhteistyössä

VOIMMEKO AUTTAA?X

Jätä puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle pikimmiten.

Odota hetki...
VOIMMEKO AUTTAA?