Esan Levykalusteen tarina – sikalasta arkkitehtien suosikiksi

Moni asia on muuttunut Esan Levykalusteen toiminnassa, mutta alusta asti punaisena lankana ovat olleet mittatilauskalusteet sekä korkea laatu. Esa Husarin 1980-luvun suunnitelmista huolimatta yrityksen koko on moninkertaistunut. Silti perheyrityksen kokoluokka on sellainen, että alkuvuosien tapaan ”asiat on helppo järjestellä siten, että kaikki kulkee ajallaan”.

1980-luku

1982

Esa Husari perusti kalustefirman vanhaan sikalaan, Niinisalon kylään Kankaanpäässä. Avajaisia juhlittiin 23.10.1982 tehtaalla, jonka pienessä näyttelytilassa oli yksi mallikeittiö. Esa myi ja suunnitteli, palkattu puuseppä kokosi kaapit. Keittiökalusteiden lisäksi valmistettiin mm. erilaisia kaapistoja, työtasoja, hoitopöytiä, stereokalusteita.

1983

Yritys kasvoi vauhdilla, jo vuoden kuluttua Esan lisäksi työllistyi kolme puuseppää.

1984

Lukollinen Esa-asekaappi markkinoille.

1987

Esan Levykaluste Ky laajensi toimitilojaan ja rakensi avaran n. 80 neliömetrin näyttelytilan. Esan lisäksi jo kuusi työntekijää ja tuotantotiloja 360 neliötä. Aidot puulajit ja kivitasot olivat keittiöissä suosittuja. Esan Levykaluste sai AEG-kodinkoneiden edustuksen.

1990-luku

1991

Esan Levykaluste aloitti lasisten väliseinäelementtien valmistuksen alihankintana.

1994

Lama-aika. Yritysasiakkaan konkurssin vuoksi Esan Levykalusteelle jäi 270 000 markan luottotappio. Markan devalvaation myötä valuuttalainan arvo kasvoi järjettömän suureksi ja vaaransi myös Esan Levykalusteen toiminnan. Yritys sai Nunnauunien edustuksen.

1996

Pahin lama-aika selätettiin. Tyytyväinen asiakas oli paras markkinointikanava: markkina-alue oli laajentunut koko Etelä-Suomeen ja vain 10 % tuotannosta jäi Kankaanpään seudulle. Yhtiömuoto vaihtui osakeyhtiöksi.

1999

Esan Levykaluste Oy valittiin Kankaanpään vuoden yritykseksi. Esan lisäksi 11 työntekijää, 1000 neliömetriä lämmintä tuotantotilaa ja 100 neliömetrin näyttelytilat. AAA-luottokelpoisuusluokka.

 

2000-luku

2003

Jaakko Husari aloitti täysipäiväisenä keittiömyyjänä perheyrityksessä. Osa-aikaisesti hän oli mukana jo opiskellessaan tuotantotaloutta Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Esan Levykaluste otti käyttöön tietokonepohjaisen kalusteiden suunnitteluohjelman.

2006

Asuntomessut Espoon Kauklahdessa, Esan Levykaluste toteutti keittiökalusteet omakotikohteeseen.

2007

25-vuotias Esan Levykaluste palkittiin Vuoden 2007 Puusepäntaito -tunnustuksella. Sukupolven vaihdosta valmistelevassa yrityksessä Esan lisäksi 13 työntekijää. Hämeenlinnan Asuntomessuille toteutettiin omakotitaloon mittatilaustyönä keittiö ja kaikki kodin kiintokalusteet, joissa yhdistyi puleerattua pähkinää ja korkeakiiltoista valkoista. Korkeakiiltoisten ovien pintakäsittelyt olivat oman maalaamon tuotantoa.     

2007–2008

Rohkeasti toimintaansa kehittänyt yritys teki noin 1 000 000 euron investoinnit tuotannon modernisointiin sekä uusiin yli 1600 neliön tuotanto- ja myymälätiloihin. Esan Levykaluste otti ensimmäisenä Suomessa käyttöön nestaukseen perustuvan kalustekomponenttien valmistuksen, jossa uusi CNC-ohjattu työstökeskus hoiti samalla sekä levyn paloittelun osiin että poraukset. Edelläkävijöitä oltiin myös uuden myynnin suunnitteluohjelmiston kehittäjinä, sillä mitoitusohjelmasta tieto kulki suoraan kalusteiden työstökeskukselle.

2010-luku

2012

Mikko Husari aloitti perheyrityksen palveluksessa ja kehitti Esan Levykalusteelle oman intranetin myynnin ja tuotannonohjauksen työkaluksi. Asuntomessut Tampereen Vuoreksessa, Esan Levykaluste toteutti keittiön ja kaikki kiintokalusteet paljon huomiota saaneeseen Mutteri-taloon.

2013

Jaakko Husari toimitusjohtajaksi, Esa Husari edelleen mukana päivittäisessä työssä. Yritysilme uudistettiin ja ensimmäinen Tuokio-asiakaslehti näki päivänvalon. Lokakuussa avattiin n. 300 neliön keittiömyymälä Tampereen Lielahteen.

2015

Kysynnän ja volyymien kasvun myötä tuotantoa tehostetaan uudelleen järjestelyillä ja hankkimalla uusi listoituskone nopeuttamaan osien valmistusta. Vantaan Kivistössä pidettiin Asuntomessut, jonne Esan Levykaluste toteutti paritalon keittiö-, kodinhoito- ja wc-kalusteet.

2017

Yli 120 000 kalustetta toteuttanut Esan Levykaluste täytti 35 vuotta. Aikaansa seuraavassa ja laatuun panostavassa yrityksessä työntekijöitä 15.

2018

Halu olla alan suunnannäyttäjä Suomessa näkyi isoina investointeina Niinisalon tehtaaseen. Uudenlaisen tuotantotavan rakentamiseksi uusittiin päätyöstökoneet ja hankittiin järeämpi nestauslinja sekä listoituskone. Myös tuotannonohjaukseen linkitetty myynnin ohjelmisto päivitettiin ja henkilökuntaa palkattiin lisää. Tampereen seudulla jalansijaa ja tunnettuutta saanut Esan Levykaluste muutti kesällä uusiin avarampiin myymälätiloihin Lielahdessa.


 

2020-luku

2020

Suomalaistenkin arkeen vaikuttaneen koronapandemian ja etätöiden yleistymisen myötä monet halusivat satsata kotiin ja asumisviihtyvyyteen. Esan Levykalusteellakin remontti-innostus näkyi vilkkaana kaupantekona.

2021

Esan Levykaluste kehitti antibakteerisen Hanki-järjestelmän hoivakotien tarpeisiin. Hanki-kalusteiden pinnat lyhentävät bakteerien elinikää ja vähentävät tartuntatautien riskejä. Antimikrobiset kalusteet takaavat turvallisemman asuinympäristön asukkailleen sekä vierailijoilleen.

Tuotantotiloja on kaiken kaikkiaan kasvatettu alun 200 neliöstä nykyiseen 3500 neliöön. Viimeisimpänä rakennusprojektina vuonna 2021 purettiin vanha suuli ja tehtiin sen tilalle toimintaa selkeyttävä nykyaikainen lähettämörakennus. Tehtaan tavaraliikenne selkiytyi laajennuksen myötä uusilla pihajärjestelyillä.

2022

Julkaisimme Tuokio-lehden rinnalle uuden julkaisun, Keittiökirjan. Keittiökirjassa esitellään 12 erilaista keittiötä aidoissa suomalaisissa kodeissa. Ideoiden ja inspiraation lisäksi Keittiökirjasta löytyy tietoa materiaaleista, mekanismeista ja keittiöratkaisuista.

Esan Levykaluste laajensi toimintaansa pääkaupunkiseudulle. Elokuussa 2022 Helsingin Töölöön aukesi korkealuokkainen showroom, jossa voi tutustua keittiöratkaisuihin ja sopia kaupoista. Avajaisia vietettiin syyskuussa uusien ja vanhojen yhteistyökumppaneiden kanssa. Esittelimme uusia malliryhmiämme sekä trendikkäitä tuoteuutuuksia.

Uuden Helsingin showroomin avauksen yhteydessä valikoimaan tuotiin uusi viiluovimallisto, Skandi, johon kuuluu neljä eri ovimallia, Skandi, Jiiri, Saaga ja Riimu. Skandi-mallistossa laadukkaat materiaalit kohtaavat käytännöllisyyden ja tyylikkäät yksityiskohdat. Kehitimme malliston vastaamaan asiakkaidemme tarpeisiin, pohjautuen siihen minkä tyyppisiä ovia meiltä on usein kysytty.

 

Yhteistyössä

VOIMMEKO AUTTAA?X

Jätä puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle pikimmiten.

Odota hetki...
VOIMMEKO AUTTAA?