50-luvun keittiö modernein mukavuuksin

Esan_Levykaluste_raamirunko_50-luku_keittio_1.jpg

Harvoin saa haastaa itseään suunnittelijana, kuten tämän innostavan projektin parissa sai. Keittiö oli varsin erilainen kuin valtaosa suunnittelemistani keittiöistä, jotka ovat yleensä selkeää ja pelkistettyä, mustaa ja valkoista. Uudiskohteisiin suunnittelemieni pelkistettyjen keittiöiden rinnalla tämä toi kivaa vaihtelua. Haastavat mitoitukset ja raamirunko tekivät tästä mielenkiintoisen projektin. Haasteena oli saada kaikki asiakkaan toiveet huomioitua, kun keittiön koko oli kuitenkin rajallinen. Kulma-ratkaisuja pohdittiin varmasti eniten, sillä ne koitettiin saada mahdollisimman hyvin hyötykäyttöön.

Keittiössä toteutettiin monta hienoa yksityiskohtaa, esimerkiksi raamirunko, avolokerikot liesi-tuulettimen ympärille mittojen mukaan, lasikannuille lokerikko teakista, ulosvedettävä leikkuulauta toiseen nurkkaan, kolotut laatikoiden etusarjat ikkunan alla laatikostoissa, erikoissävyiset ja erikoismittaiset ovet. Tästä projektista jäi mieleen todella hieno lopputulos, sekä yrityksemme mahdollisuudet räätälöidä keittiöitä yksilöllisesti asiakkaalle.

Esan_Levykaluste_50-luku_liesikupu_avohylly_1.jpg

Keittiöprojektimme kantavana ajatuksena oli 50-luvun keittiö, jossa on modernit mukavuudet, asiakkaat kertovat. Vanha keittiö oli jo aikansa elänyt, joten remontissa uusittiin kaikki. Hankaluutta tuotti muun muassa se, että 50-luvun pientalon mitoitukset eivät välttämättä soveltuneet määrävälein mitoitettuihin keittiökalusteisiin. Ikkunoiden sijainti, viemäröinti, ovi ja kulkuväylä sanelivat ratkaisua.

Esan_Levykaluste_raamirunko_50-luku_keittio_6.jpg

Halusimme keveämmän ilmeen jättämällä yläkaappien ja katon väliin tilaa. Värimaailman tulisi olla raikas, muttei räikeä. Kestävät ja kauniit työtasot olivat myös toivomuslistalla. Keittiön molempien ikkunoiden tulisi olla avattavissa. Yksi ongelma oli siinä, että vanhassa talossa ikkunoiden alareuna on matalammalla, kuin normaali työtaso. Sivuille tuli kaksi pitkää työtasoa, jotka ovat normaalilla korkeudella, päädyn työtason ollessa matalampi.

Kulmaan toisen pitkän työtason alle sijoitettiin ulosvedettävä leikkuulauta ja toiseen kulmaan tuli Le Mans-kulmamekanismi. Käytössä  leikkuulauta onkin osoittautunut hyödylliseksi paitsi leivän leikkauksessa myös leivonnassa ja kulmamekanismin avulla painavat kattilat ja paistinpannut saadaan mukavasti käyttöön. Saimme toivomuksestamme sovitettua keittiöön myös pienen salalokeron, jonne on "aikakapseloitu" itsenäisyyden juhlavuoden juomia ja keittiön valmistumisen ajankohtana ilmestynyt aamulehti, asukkaat paljastavat.

Esan_Levykaluste_50-luku_kolovedin_leikkuulauta_2.jpg

50-luvun lopun keittiöissä oli usein tapettia, shakkiruutuinen lattia ja kaappien ovissa oli huullos, jonka ansiosta ne upposivat kaapin raamien sisään. Huullettuja ovia emme aivan saaneet, mutta kaapit on kehystetty, jolloin maalatut ovet jäävät kaappien kehysten sisään. Valitsemalla ylä- ja alakaappien väreiksi harmaan eri sävyt, saimme keittiön ilmeeseen ajatonta raikkautta. Esan levykaluste pystyi myös tekemään toivomuksestamme osaan laatikoista käden mentävät vetoaukot. Muiden vetimien kanssa mietimme eri vaihtoehtoja ja päädyimme vintage -vetimiin, jotka tilasimme itse Helakaupasta. Koneet hankimme myös itse kodinkoneliikkeestä. Astianpesukone ja jääkappi ovat täysintegroituja, mutta muiden kodinkoneiden pinnaksi halusimme maalatun valkoisen. Näiden laitteiden saamiseen menikin yllättävän paljon aikaa ja viimeinen asennustyö tehtiin lähes kuukausi keittiön käyttöönoton jälkeen, kun mikroaaltouuni asennettiin koloonsa.

Esan_Levykaluste_raamirunko_50-luku_keittio_2.jpg

Keittiöremontin ajaksi teimme vierashuoneeseen tilapäisen keittiön, jossa oli mikroaaltouuni, veden- ja kahvinkeittimet. Jääkaappina käytimme kylmiötä. Tästä aiheutui aikamoinen sekamelska, pariskunta muistelee. Kerran kaupan kassajonossa takana ollut herrasmies totesi katsoessaan mikroruokavalikoimaani, että taitaa olla viikonloppuna bileet tiedossa. Totesin, ettei ole bileet vaan keittiöremontti!

Esan_Levykaluste_raamirunko_50-luku_keittio_4.jpg

Keittiösuunnittelijamme Marin kanssa pohdimme pitkään värimaailmaa ja pintamateriaaleja. Materiaalit eivät saaneet olla liian nykyaikaisia, vaan vuonna 1956 arkkitehti Erkko Virkkusen suunnitteleman talon henkeen sopivia. Kaapiston ovien tuli olla puisia ja maalattuja. Lattiaan halusimme shakkilautakuvioista laattaa, mutta mustaa ja valkoista neliölaattaa ei ollutkaan helppoa löytää. Ikkunallisen päätyseinän työtaso on puuta. Pitkiä työtasoja varten kävimme tutkimassa eri kivitasovaihtoehtoja. Parhaimmaksi valikoitui suomalainen Pohjolan loimu -kivi, joka heijastelee eri sävyjä valosta riippuen. Tapettiliikkeissä on mukavasti tyyliin sopivia retrotapetteja, joista valitsimme brittiläistä alkuperää olevan kaapistojen ovien harmaaseen sovittuvan tapetin.

Esan_Levykaluste_raamirunko_50-luku_keittio_5.jpg

Olimme alustavasti arvioineet keittiöremontin budjetin. Kalusteet, koneet ja materiaalit eivät yllättäneet hinnallaan vaan sillä, että tiettyjen laitteiden ja materiaalien toimitusaika saattoi kestää viikkoja. Shakkilautakuvioisen lattialaatoituksen löytäminen oli vaikeaa. Epäonneksemme laatat tulivat meille myöhässä ja laattaliike oli lisäksi tilannut väärät laatat. Laattasekaannus aiheutti muutaman viikon viivästyksen.

Jos olisimme ostaneet remontin kokonaistoimituksen keittiöliikkeestä, vastuu sisältöpuutteista olisi ollut keittiöliikkeen. Nyt ostaessamme vain suunnittelun ja kalusteet Esan Levykalusteesta, jäi meille itsellemme vastuu tavaroiden oikea-aikaisista toimituksista ja kokonaisuuden yhteensopivuudesta. Esan Levykalusteen kanssa oli joustavaa ja mukavaa asioida. Kaikista kommelluksista huolimatta saimme toivomamme keittiön ja osin kommelluksienkin ansiosta ymmärrämme nauttia kauniista ja toimivasta keittiöstämme, asiakkaat päättävät.

Esan_Levykaluste_50-luku_kolovedin_vitriini_1.jpg

Ovet: Aava vaakaviilu, 105 Tumma harmaa koivu sekä erikoissävy 509 Vaalea harmaa koivu.
Kolovetimet laatikostoihin erikoistyönä, muut vetimet asiakas hankki itse.
Tasot: 30mm Lämpökäsiteltyä koivua (poistunut väri), kivitasot asiakas hankki itse.
Runkorakenne: Raamirunko
Muuta: Yksityiskohtia teakista, esim vitriinit ja avohyllyt.

mari

Mari K.

Tampereen myymälää luotsaava Mari inspiroituu sisustusblogeista ja tuntee uusimmat keittiötrendit. Mari on ammattitaitoinen ja työlleen omistautunut keittiösuunnittelija, joka pystyy työssään hyödyntämään myös sisustussuunnittelijan koulutustaan.

Blogin etusivulle

Yhteistyössä

VOIMMEKO AUTTAA?X

Jätä puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle pikimmiten.

Odota hetki...
VOIMMEKO AUTTAA?